Atatürk Üniversitesi ve FMV Işık Üniversitesi bünyesinde çalışan bilim insanları yerli ve milli bir teleskop üretmek için çalışmalara başladı.
FMV Işık Üniversitesi’nin de işbirliğiyle Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurulacak Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) projesi Kalkınma Bakanlığı tarafından destekleniyor. DAG teleskopu ve kubbesinin geliştirilmesi projesi kapsamında yerli ve milli Adaptif Optik Sistem (AO) ve Derotator Geliştirme – Üretim (AOS) çalışmalarına başlanması planlanıyor.
HUBBLE Uzay Teleskopu’nun bile 7 katı daha yüksek çözünürlüğe sahip olacak yerli teleskobunun çalışmalarının 2019 yılının sonlarına doğru tamamlanacağı düşünülüyor. Projeye FMV Işık Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Onur KESKİN ve Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cahit YEŞİLYAPRAK başkanlık ediyor.
Ülkemizde daha önce %100 yerli tasarımı olan böyle bir proje geliştirilmediği için proje, uzmanlar tarafından yakın takip altına alındı. Tasarımı tamamen yerli olan DAG teleskobunun üretimine yurt dışında başlandı. Doğu Anadolu Gözlemevi Teleskobu tamamlandığında tüm Avrupa’nın en yüksek çözünürlüğe sahip teleskobu olacak.
Teleskobun toplam maliyetinin optik parçalarla birlikte 150 milyon Türk Lirasına ulaşacağı düşünülüyor. Teleskop uzayı hem görsel hem de kızılötesi bölgede gözlemleme şansı sunacak.
DAG teleskobu Atatürk Üniversitesi’nin bulunduğu Erzurum’daki Konaklı – Karakaya Tepesinde (3170 rakım) yerleşik bulunacak. FMV Işık Üniversitesi ise teleskobun Adaptif Optik ve Derotator sistemlerini üretimini üstlenecek.
DAG teleskobu tasarlanırken, FMV Işık Üniversitesi, İsviçre’den HEIG-VD ile ortak bir çalışma yaparak tasarıma AO sistemlerini de dahil edip dünyada bir ilke imza attı. Bu ortak çalışma ile birlikte birçok devletin üst düzey uzmanları projeyi yakından takip ederek bilgiler aldığı öğrenildi. Üniversite projeye daha geniş ölçekli bir AO sistemi geliştirerek tam sonuçlar alarak projeyi geliştirmeyi hedefliyor.