Yüz felci hemen hemen her yaşta herkesin başına gelebilmektedir. Yüz felcinin sebebi, yüzdeki liflerin zedelenmesi sonucu kas hareketlerinin kontrol edilememesinden kaynaklanır.
Sinir hasarları yüzde büyük oranda mimik kaybına sebebiyet verir. Bu durum baş ağrısına, salya kontrolü yapamamaya, kulak çınlamasına, kulak ağrısına, konuşma zorluğuna ve sese karşı hassasiyet oluşmasına sebebiyet gösterir.
Yüz felci geçirmenin onlarca belki yüzlerce nedeni olabilir. Dünya çapında yapılan araştırmalara göre, her iki insandan birinin yüz felci geçirme riski vardır.
Yüz felci geçirmenin soğuklardan dolayı kış aylarında daha çok olduğu halk tarafından söylenmektedir. Ancak durum söylendiği gibi değildir. Yüz felci geçirmenin mevsimle bir alakası yoktur. Yüz felci geçiren kişilerde düzelme oranları %85 civarındadır. Yani bu felci geçiren insanların büyük bir bölümü tekrar eski, zamanla dönmektedirler.
Yüz Felcinin Nedenleri
Yüz felcinin bilinen en büyük sebebi enfeksiyonlar olarak görülmektedir. Ancak durum sadece enfeksiyonla alakalı değil, yukarıda da dediğimiz gibi onlarca sebep de bulunabilmektedir. Aşağıda yüz felcine neden olan bazı durumları sizler için sıraladık.
- Viral enfeksiyonlar
- Cerrahi işlemler yani cerrahi sebepler
- Kulak, özellikle orta kulak iltihaplanması
- Lyme rahatsızlığı
- Nörolojik rahatsızlıklar
- Yüz kemiği ve kafatası kırıklarının var olması
- Şiddetli travmalar
- Şiddetli doğum travmaları
- Genetik oluşumlu sendromlar
- Doğum öncesi sinirlerde meydana gelen, gelişim anomalileri
- İnme veya beyin hasarlarının oluşması
Gibi sebepler, yüz felci geçirmenin nedenleri arasında olabilir.
Yüz Felcinin Belirtileri Nelerdir?
Yüz sinirleri, gülmemizi, kaşları kaldırıp indirmemizi, burnumuzu kırıştırmamızı, gözlerimizi kapatmamızı, öpücük atmamızı ve buna benzer bütün yüz hareketlerinin yapılmasını sağlamaktadır. Bu sinirlerin hasara uğraması sonucu, yapmış olduğumuz mimiklerin büyük bir bölümünde kayıp yaşarız ve felçli bölgenin sarkması gibi durumlar ortaya çıkar.
Yüz felci geçirmeden önce, yüz bazı konularda belirtiler vermeye başlar. Yüzün vermiş olduğu belirtiler şu şekildedir.
- Yüz bölgesinde sebepsiz ağrılar oluşur
- Baş dönmesi ve baş ağrıları meydana gelir
- Kulak ağrıları ve kulaç çınlamaları ortaya çıkar
- Göz yaşının kontrolsüz olarak aktığı görülür
- Ağızda ve gözde kuruluk meydana gelir
- Kas seğirmeleri görülür
- Yemek yemede ve içmede sıkıntı yaşanır
- Konuşmada zorluk çekilir
- İstemsiz salya akması gibi durumlar, yüz felcinin belirtileri arasında yer alır.
Yüz Felcinin Dereceleri
Birinci Derece Yaralanma: Sadece fasiyal sinirler zedelenmiştir, kişi ortalama 8 hafta içinde eski haline geri döner.
İkinci Derece Yaralanma: İç ve dış fasiyal sinir zedelenmesi olmuştur. Kişide ortalama 4 ay gibi bir zaman zarfında ilk düzelme belirtileri görülür.
Üçüncü Derece Yaralanma: Fasiyal sinirler çok ciddi zarar görmüştür. Bu aşama en tehlikeli aşamadır. İyileşme hızı oldukça yavaştır. Bazı durumlarda iyileşme görülmediğinden dolayı, cerrahi müdahale gerekli görülebilir.
Yazımızda sizlere yüz felci ile ilgili elimizden geldiği kadar bilgi aktarmaya çalıştık. Olası bir durumda mutlaka bir doktora gözükmeyi ihmal etmeyin.
Yüz felci tedavi edilebilir bir hastalıktır ve iyileşme oranları çok yüksektir. Yukarıda sizlere dünya çapında yapılan bir araştırmanın oranını verdik. Tekrar hatırlatmak gerekirse, yüz felcinde düzelme oranları %85’dir.